Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Španielsku sa v apríli mierne zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Prispelo k tomu najmä zvýšenie nákladov na bývanie, energie a potraviny.

Madrid 14. mája (TASR) - Medziročný rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil, pričom dosiahol najväčšie tempo za tri mesiace. Prispelo k tomu najmä zvýšenie nákladov na bývanie, energie a potraviny. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INE, ktoré potvrdili rýchly odhad. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa aktualizovaných výsledkov sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli 2024 zvýšil medziročne o 3,3 % po náraste o 3,2 % v marci. Tento výsledok sa zhoduje s predbežnými údajmi z konca apríla.

Na rast inflácie v apríli mali najväčší vplyv ceny bývania a energií, ktoré stúpli o 4 % po zvýšení o 1,5 % v marci, najmä v dôsledku zdraženia plynu. Aj medziročný rast cien potravín a nealkoholických nápojov sa zrýchlil, a to na 4,7 % zo 4,3 %.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, v apríli 2024 klesla na 2,9 % z 3,3 % v marci, čo je jej najnižšia úroveň od januára 2022.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v apríli zvýšili o 0,7 % po náraste o 0,8 % v marci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska v apríli vzrástol medziročne o 3,4 % (3,3 % v marci) a medzimesačne o 0,6 %.

Aj tieto výsledky sa zhodujú s predbežnými údajmi.