Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Spojenom kráľovstve sa v decembri spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prispelo k tomu najmä zmiernenie rastu cien palív. To vyvoláva nádej, že kríza životných nákladov už dosiahla vrchol.

Londýn 18. januára (TASR) - Rast inflácie v Spojenom kráľovstve sa v decembri spomalil, už druhý mesiac po sebe, a dosiahol najmenšie tempo za tri mesiace. Prispelo k tomu najmä zmiernenie rastu cien palív. To vyvoláva nádej, že kríza životných nákladov už dosiahla vrchol. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ONS. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a RTTNews.

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v Británii v decembri 2022 zvýšil medziročne o 10,5 % po náraste o 10,7 % v novembri.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v decembri o 0,4 %, čo bolo rovnaké tempo rastu ako v novembri. Tieto údaje sa zhodujú s odhadmi ekonómov.

"Inflácia sa v decembri zmiernila, ale je stále veľmi vysoká," skonštatoval hlavný ekonóm ONS Grant Fitzner.

Poznamenal pritom, že ceny benzínu v decembri výrazne klesli, pričom sa mierne znížili aj ceny oblečenia, čo však bolo vykompenzované zvýšením cien cestovného v autobusovej aj leteckej doprave, ako aj zrýchlením rastu cien ubytovania v hoteloch.

Jadrová inflácia bez energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku zostala v decembri stabilná na úrovni 6,3 %. Analytici však očakávali, že mierne klesne na 6,2 %.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli v poslednom mesiaci vlaňajška o 16,9 %, čo bolo rýchlejšie ako v novembri, keď sa zvýšili o 16,5 %.

Inflácia v Spojenom kráľovstve začala stúpať minulý rok v dôsledku prudkého zvýšenia cien energií a komodít po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára. A hoci sa už jej rast spomaľuje, stále sa drží na úrovniach, ktoré boli naposledy zaznamenané začiatkom 80. rokov minulého storočia. Ceny v Spojenom kráľovstve rastú tiež rýchlejšie ako v iných veľkých priemyselných krajinách. Na ilustráciu, v eurozóne kleslo tempo rastu inflácie minulý mesiac na 9,2 % a v USA na 6,5 %.