Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Taliansku sa vo februári spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

K spomaleniu inflácie vo februári prispel najmä výraznejší pokles cien regulovaných energetických produktov.

Rím 16. marca (TASR) - Rast inflácie v Taliansku sa vo februári spomalil a viac, ako naznačili predbežné údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa spresnených výsledkov sa medziročná miera inflácie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári 2023 znížila na 9,1 % z januárových 10 %. Rýchly odhad pritom signalizoval, že klesne na 9,2 %. Februárová miera inflácie bola najnižšia od septembra 2022.

K spomaleniu inflácie vo februári prispel najmä výraznejší pokles cien regulovaných energetických produktov (o -16,4 % po znížení o -12 % v januári) a miernejší rast cien neregulovaných energetických produktov (o 40,8 % oproti 59,3 %). Na druhej strane sa zrýchlil rast cien spracovaných potravín a alkoholu (na 15,5 % zo 14,9 %) aj nespracovaných potravín (na 8,7 % z 8 %).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, sa vo februári zvýšila medziročne na 6,3 % zo 6 % v januári, zatiaľ čo rast inflácie len bez energií sa zrýchlil na 6,4 % zo 6,2 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári o 0,2 %, čo bolo o niečo menej, ako ich zvýšenie o 0,3 % pri predbežnom odhade.