Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v USA sa v decembri spomalil

V piatok padla líra voči doláru o 15 % a od začiatku roka stratila takmer 50 %. V pondelok skoro ráno najprv voči doláru na krátky čas oslabila až dvojciferne a dostala sa na nové rekordné minimá. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v USA v decembri klesli o 0,1 %.

Washington 12. januára (TASR) - Medziročný rast inflácie v Spojených štátoch sa v decembri 2022 spomalil na 6,5 % zo 7,1 % v novembri. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v USA v decembri klesli o 0,1 %. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a CNBC.

Medziročná miera inflácie v USA sa v decembri spomalila už šiesty mesiac po sebe a dosiahla najmenšie tempo za viac ako rok, od októbra 2021. To vyvoláva nádej, že rast spotrebiteľských cien už má najhoršiu fázu za sebou. Naznačuje to aj ich medzimesačný pokles, prvý za vyše dva roky, od mája 2020, aj keď len veľmi mierny, o 0,1 %.

Jadrová inflácia, bez započítania nestálych cien potravín a energií, sa v decembri zvýšila medzimesačne o 0,3 % (o 0,2 % v novembri) a medziročne sa jej rast spomalil na 5,7 % z novembrových 6 %.

Tieto údaje sa zhodujú s odhadmi ekonómov.

Aj napriek spomaleniu však zostáva miera inflácie v USA stále vysoká, čo poukazuje na pretrvávajúcu záťaž, ktorú predstavujú životné náklady pre domácnosti v USA.

Vzhľadom na to, že americké domácnosti v minulom roku zápasili s nadmernou infláciou, Federálny rezervný systém agresívne zvyšoval svoju referenčnú úrokovú sadzbu tempom nevídaným od 80. rokov minulého storočia v nádeji, že ochladí najväčšiu svetovú ekonomiku.

Fed nepredpokladá, že inflácia sa spomalí natoľko, aby sa priblížila k jeho 2-percentnému cieľu skôr ako v roku 2024. Očakáva sa preto, že centrálna banka opäť zvýši svoju referenčnú sadzbu, minimálne o štvrť bodu, keď sa najbližšie stretne na konci tohto mesiaca.