Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v USA sa vo februári spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dosiahol pritom najmenšie tempo od septembra 2021.

Washington 14. marca (TASR) - Medziročný rast inflácie v Spojených štátoch sa vo februári podľa očakávania spomalil, už ôsmy mesiac po sebe. Dosiahol pritom najmenšie tempo od septembra 2021. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Americké ministerstvo práce v utorok oznámilo, že index spotrebiteľských cien sa vo februári 2023 zvýšil medziročne o 6 % po náraste o 6,4 % v januári. Ekonómovia takýto výsledok predpovedali.

Napriek spomaleniu zostáva miera inflácie v USA trojnásobne vyššia, ako je cieľ Federálneho rezervného systému (Fed) na úrovni 2 %, aj keď sa vzdialila od vlaňajšieho vrcholu, ktorý dosiahla v júni na úrovni 9,1 %, čo bola najväčšia miera inflácie od novembra 1981.

Ministerstvo tiež informovalo, že ceny energií vo februári vzrástli medziročne o 5,2 % a potravín o 9,5 %.

Medziročný rast jadrovej inflácie, bez nestálych cien potravín a energií, sa vo februári spomalil na 5,5 % z 5,6 % v januári.

V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien vo februári zvýšil o 0,4 % po tom, ako v januári vzrástol o 0,5 %, čo sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

Medzimesačný rast jadrových spotrebiteľských cien sa však vo februári mierne zrýchlil na 0,5 % z januárových 0,4 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že si udrží stabilné tempo (0,4 %).

Ministerstvo zverejnilo správu o inflácii uprostred turbulencií na finančných trhoch, ktoré vyvolal kolaps Silicon Valley Bank v Kalifornii a Signature Bank v New Yorku, čo prinútilo regulačné úrady prijať núdzové opatrenia na posilnenie dôvery v bankový systém.

Správa o inflácii bola tiež zverejnená pred zasadnutím Fedu na budúci týždeň a po údajoch z minulého týždňa, ktoré ukázali, že trh práce v USA je stále napätý, ale rast miezd sa ochladzuje.

Predseda Fedu Jerome Powell minulý týždeň zákonodarcom povedal, že americká centrálna banka bude pravdepodobne musieť zvýšiť sadzby viac, ako sa očakávalo.

Finančné trhy na základe toho predpovedali, že Fed bude na budúci týždeň rokovať o zvýšení sadzieb o 50 bázických bodov. Po správe o raste zamestnanosti však trhy svoje odhady znížili na 25 bázických bodov. Následné obavy zo "šírenia nákazy" v bankovom systéme po kolapse dvoch bánk prinútili niektorých ekonómov zmeniť názor. Najnovšie tak predpovedajú, že Fed na budúci týždeň pozastaví svoj najrýchlejší cyklus sprísňovania menovej politiky od 80. rokov 20. storočia.

Fed od minulého marca zvýšil svoju základnú jednodňovú úrokovú sadzbu o 450 bázických bodov z takmer nulovej úrovne na súčasný rozsah 4,50 % - 4,75 %.