Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie vo Francúzsku sa vo februári zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa rýchleho odhadu INSEE sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny tento mesiac zvýšil medziročne o 6,2 % po náraste o 6 % v januári.

Paríž 28. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa vo februári 2023 zrýchlil, už druhý mesiac po sebe. A prekonal aj odhady ekonómov. Dôvodom bolo väčšie zvýšenie cien potravín, služieb aj priemyselných tovarov, zatiaľ čo rast cien energií sa spomalil. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad INSEE.

Podľa rýchleho odhadu INSEE sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny tento mesiac zvýšil medziročne o 6,2 % po náraste o 6 % v januári. Ekonómovia pritom odhadovali, že inflácia stúpne v januári menej, na 6,1 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že vo februári rástli rýchlejšie náklady na potraviny (o 14,5 % oproti 13,3 % v januári), služby (2,9 % oproti 2,6 %) a priemyselné výrobky (4,6 % oproti 4,5 %). Na druhej strane, v prípade cien energií sa inflácia spomalila na 14 % z januárových 16,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vo februári zvýšili o 0,9 % (o 0,4 % v januári).

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, vo Francúzsku vo februári vzrástol medziročne o 7,2 % (7 % v januári) a medzimesačne o 1 % (po januárovom zvýšení o 0,4 %).