Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast írskej ekonomiky sa v poslednom kvartáli minulého roka spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hrubý domáci produkt (HDP) Írska upravený o sezónne vplyvy vzrástol vo 4. kvartáli medzikvartálne o 0,3 %, ukázali spresnené údaje írskeho štatistického úradu. To je najhorší vývoj za posledný rok.

Dublin 3. marca (TASR) - Írska ekonomika zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka prudké spomalenie rastu. Poukázali na to spresnené údaje. Predbežný odhad pritom naznačoval ďalšie zrýchlenie rastu ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Írska upravený o sezónne vplyvy vzrástol vo 4. kvartáli medzikvartálne o 0,3 %, ukázali spresnené údaje írskeho štatistického úradu. To je najhorší vývoj za posledný rok. Predbežné údaje pritom poukazovali na rast až o 3,5 %. Naopak, údaje za 3. štvrťrok štatistici revidovali smerom nahor na 2,8 %, zatiaľ čo predbežný odhad uvádzal rast na úrovni 2,5 %.

Vývoj v poslednom štvrťroku výrazne ovplyvnili investície, ktoré sa prepadli až o 46,5 %. Ekonomiku v raste udržal export, ktorý vzrástol o 0,4 %, ako aj domáca spotreba a vládne výdavky. V prvom prípade rast dosiahol 1,1 % a v druhom 2,5 %.