Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodného predaja v Česku sa v marci zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K marcovým výsledkom prispelo zrýchlenie rastu maloobchodného predaja v prípade nepotravinových výrobkov na 8,3 % z februárových 8,1 %.

Praha 10. mája (TASR) - Rast maloobchodného predaja v Českej republike sa v marci 2022 zrýchlil, ale menej, ako ekonómovia odhadovali. Ukázali to v utorok údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ), ktoré prevzala TASR.

Presnejšie, maloobchodný predaj v susednej krajine sa v marci 2022 zvýšil medziročne o 5,4 % po smerom nadol revidovanom náraste o 4,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali nárast tržieb v marci na 5,8 %.

K marcovým výsledkom prispelo zrýchlenie rastu maloobchodného predaja v prípade nepotravinových výrobkov na 8,3 % z februárových 8,1 % a tiež predaja pohonných látok (na 18,8 % zo 14,5 %), zatiaľ čo v prípade potravín, nápojov a tabaku maloobchodné tržby klesli, ale miernejším tempom (-1,6 % oproti -3,5 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy maloobchodné tržby v Česku v marci klesli o 0,1 % po znížení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.