Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v Maďarsku sa v júli výrazne spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ako tento týždeň informoval maďarský štatistický úrad, tržby v maloobchode vzrástli v júli po úprave o kalendárne vplyvy medziročne o 3 %.

Budapešť 4. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Maďarsku pokračovali v júli v raste, štvrtý mesiac po sebe, tempo rastu však bolo omnoho slabšie než v predchádzajúcich mesiacoch. Dôvodom je slabší rast tržieb, ako pri potravinách, tak aj pri nepotravinových produktoch.

Ako tento týždeň informoval maďarský štatistický úrad, tržby v maloobchode vzrástli v júli po úprave o kalendárne vplyvy medziročne o 3 %. V predchádzajúcich dvoch mesiacoch rast dosiahol 5,8 % a v apríli, čo bol prvý rastový mesiac, vyskočili o 10,6 %.

Tržby z predaja potravín sa zvýšili o 3,7 %. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci sa tak rast výrazne spomalil, keď v júni tržby vzrástli o 7,2 %. Slabší rast zaznamenali aj tržby z predaja nepotravinových produktov. Zvýšili sa o 2,6 % po júnovom raste o 3 %.

Ešte prudšie spomalenie rastu evidovali maloobchodné tržby z predaja pohonných látok. Zatiaľ čo v júni vzrástli o 8,6 %, v júli rast dosiahol iba 1,9 %.