Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v Maďarsku sa v júli spomalil

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Štatistiky ukázali, že tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku sa v júli medziročne znížili o 2,9 %, zatiaľ čo v prípade nepotravinárskych výrobkov vzrástli o 3,2 %.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Rast maloobchodných tržieb v Maďarsku sa v júli spomalil a dosiahol najmenšie tempo od januára minulého roka. Ukázali v pondelok údaje maďarského centrálneho štatistického úradu, ktoré prevzala TASR.

Podľa nich maloobchodné tržby v susednej krajine po očistení o počet pracovných dní sa v júli zvýšili medziročne o 4,3 % po náraste o 4,5 % v júni. To bol najslabší rast od januára minulého roka, keď tržby stúpli o 4 %.

Štatistiky ukázali, že tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku sa v júli medziročne znížili o 2,9 %, zatiaľ čo v prípade nepotravinárskych výrobkov vzrástli o 3,2 %. Tržby z predaja motorových palív však vyskočili o 27,6 %.

Na neočistenej báze vzrástol objem maloobchodných tržieb v júli medziročne o 3,8 % (o 4,1 % v predchádzajúcom mesiaci).

Tržby zásielkového a internetového maloobchodu, ktoré predstavovali 7 % všetkých maloobchodných tržieb a zahŕňajú široký sortiment tovaru, sa v júli zvýšili medziročne o 2,9 %, dodal štatistický úrad.

Za sedem mesiacov do konca júna 2022 vzrástli maloobchodné tržby v Maďarsku o 1,4 %.