Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Novembrové maloobchodné tržby v USA spomalili, veľkoobchod rastie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veľkoobchodné ceny v Spojených štátoch v novembri vzrástli a najstrmšie za päť mesiacov.

Washington 14. decembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojených štátoch sa v novembri zvýšili, ale len veľmi mierne a menej, ako ekonómovia predpovedali. Dôvodom bol najmä slabší predaj áut. Tieto výsledky však naznačujú, že Američania si v novembri urobili prestávku v utrácaní po robustnom zvýšení svojich výdavkov v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu USA sa maloobchodné tržby v najväčšej svetovej ekonomike v novembri zvýšili len o 0,1 %. Analytici pritom očakávali, že sa tempo ich rastu spomalí na 0,3 % z októbrových revidovaných 0,6 %.

Po vylúčení predaja áut a autokomponentov maloobchodné tržby v USA minulý mesiac vzrástli o 0,2 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že sa zvýšia o 0,4 %. Tržby z predaja áut pritom klesli o 0,5 % a z predaja benzínu sa zvýšili o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní celkové maloobchodné tržby v novembri stúpli o 3,8 %.

Veľkoobchodné ceny v Spojených štátoch v novembri vzrástli a najstrmšie za päť mesiacov. Motorom ich rastu boli vyššie marže predajcov aj zdraženie potravín.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že tzv. index cien výrobcov v novembri medzimesačne stúpol o 0,4 %, najviac za päť mesiacov. A medziročne sa zvýšil o 1,3 %, čo bol jeho najprudší nárast za vyše jeden rok.

No na druhej strane tempo rastu veľkoobchodných cien je stále pomerne mierne, čo signalizuje, že inflácia zostane pod 2-% cieľovou hranicou centrálnej banky Fed.

Takzvané jadrové veľkoobchodné ceny, do ktorých sa nezapočítavajú ceny energií a potravín, sa v novembri medzimesačne zvýšili o 0,4 % a medziročne o 1,6 %.

Za novembrovým nárastom veľkoobchodných cien je najmä zvýšenie cien služieb, a tiež marží v skladoch s oblečením, obuvou a na benzínových čerpadlách. Aj ceny potravín minulý mesiac stúpli, a to o 0,6 %, najmä v dôsledku zdraženia ovocia.

Priemyselná produkcia v USA sa v novembri znížila o 0,4 %



Priemyselná produkcia v USA v novembri klesla najprudšie od marca. Hlavnou príčinou bolo zníženie výroby v segmente utilít z dôvodu netradične teplého počasia.

Priemyselná produkcia v novembri klesla o 0,4 % po 0,1-% náraste v októbri, uviedla americká centrálna banka (Fed). To bol tretí pokles priemyselnej produkcie za uplynulé štyri mesiace, čo signalizuje, že americký priemysel má problémy, aj keď celkový stav ekonomiky je dobrý.

Index produkcie utilít z dôvodu teplého počasia v novembri padol o 4,4 % po 2,8-% znížení v októbri. Produkcia výrobného sektora klesla o 0,1 % a produkcia v oblasti ťažby a dobývania stúpla o 1,1 % aj napriek prepadu produkcie uhlia.

Využívanie kapacít v priemysle sa v novembri znížilo o 0,4 % na 75 %.