Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckého súkromného sektora sa spomalil na 7-mesačné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Index nákupných manažérov IHS Markit pre výrobný sektor dosiahol 57 bodov oproti decembrovej hodnote 58,3 bodu.

Berlín 22. januára (TASR) – Aktivita v nemeckom súkromnom sektore tento mesiac opäť vzrástla, tempo rastu však bolo najslabšie za posledných sedem mesiacov. Aktivitu súkromného sektora naďalej ovplyvňuje pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej vláda pristúpila k ďalším obmedzeniam.

Kompozitný index nákupných manažérov pre nemecký súkromný sektor, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v januári 50,8 bodu oproti 52 bodom v decembri, uviedla v rýchlom odhade spoločnosť IHS Markit. Januárový údaj predstavuje spomalenie rastu sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok je najslabší od júna minulého roka. Na druhej strane je lepší, než odhadovali analytici, ktorí počítali s poklesom na 50,3 bodu.

Celkový vývoj súkromného sektora ovplyvňuje najmä pandémiou ťažko zasiahnutý sektor služieb. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol v januári 46,8 bodu. To znamená ďalší pokles sektora, keďže v decembri predstavoval index 47 bodov. Sektor služieb tak pokračuje v hlbokom útlme.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre výrobný sektor dosiahol 57 bodov oproti decembrovej hodnote 58,3 bodu. To síce znamená pokles na 4-mesačné minimum, na druhej strane sa index stále drží vysoko nad hranicou oddeľujúcou rast od poklesu.