Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckého súkromného sektora sa v máji mierne zrýchlil

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2021 čašníčka Monika Müllerová obsluhuje zákazníkov vonku pred krčmou 'Glühwürmchen' v nemeckom meste Saarbrücken. Foto: TASR/AP

Za zrýchlením bol návrat sektora služieb k rastu po uvoľnení niektorých protiepidemických reštrikcií. Naopak, expanzia vo výrobnom sektore sa spomalila.

Berlín 21. mája (TASR) - Rast nemeckého súkromného sektora sa v máji mierne zrýchlil. Motorom bola akcelerácia v sektore služieb, ukázal prieskum spoločnosti IHS Markit.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre nemecký súkromný sektor, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, si v máji polepšil na 56,2 bodu z 55,8 bodu v apríli. Ekonómovia však očakávali zvýšenie až na 57,1 bodu. Index sa nachádza nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles od expanzie.

Za zrýchlením bol návrat sektora služieb k rastu po uvoľnení niektorých protiepidemických reštrikcií. Naopak, expanzia vo výrobnom sektore sa spomalila. Dôvodom boli meškania dodávok, ktoré narušili produkciu.

PMI pre sektor služieb v máji vzrástol na 10-mesačné maximum 52,8 bodu zo 49,9 bodu v apríli a PMI pre výrobný sektor sa znížil na 64 bodov zo 66,2 bodu.