Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckého súkromného sektora sa v novembri nečakane zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priaznivejšie, než sa čakalo, sa vyvíjal aj výrobný sektor.

Berlín 23. novembra (TASR) - Rast aktivity v nemeckom súkromnom sektore sa tento mesiac nečakane zrýchlil, pričom vývoj podporil najmä sektor služieb. Ukázali to v utorok zverejnené údaje spoločnosti IHS Markit.

Zložený index nákupných manažérov IHS Markit, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v Nemecku v novembri 52,8 bodu, zatiaľ čo v októbri predstavoval 52 bodov. To znamená zrýchlenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok výrazne prekonal očakávania analytikov. Tí predpokladali, že rast aktivity v nemeckom súkromnom sektore sa spomalí a index očakávali na úrovni 51 bodov.

Pod nečakané zrýchlenie aktivity v celkovom súkromnom sektore sa podpísal sektor služieb. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol v novembri 53,4 bodu oproti októbrovému šesťmesačnému minimu 52,4 bodu. Aj v tomto prípade výsledok vysoko prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali so spomalením rastu aktivity v sektore služieb a indexom na úrovni 51,5 bodu.

Priaznivejšie, než sa čakalo, sa vyvíjal aj výrobný sektor. Tempo rastu sa síce spomalilo, analytici však počítali s ešte výraznejším spomalením rastu. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol v novembri 57,6 bodu oproti 57,8 bodu v októbri, čo znamená najslabší rast v nemeckom výrobnom sektore za 10 mesiacov. Analytici však počítali s poklesom indexu až na 56,9 bodu.