Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rast obchodného deficitu USA bol v júli miernejší, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Pod rast obchodného schodku sa podpísalo o niečo výraznejšie zvýšenie hodnoty dovozu než vývozu.

Washington 6. septembra (TASR) - Obchodný deficit Spojených štátov sa v júli zvýšil, rozsah zvýšenia však nebol taký výrazný, ako sa očakávalo. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics.

Obchodný schodok USA dosiahol v júli 65 miliárd USD (60,49 miliardy eur). V júni zaznamenal po revízii smerom nadol 63,7 miliardy USD. Ekonómovia však očakávali, že deficit dosiahne v júli 65,8 miliardy USD, pričom vychádzali z pôvodných údajov za mesiac jún na úrovni 65,5 miliardy USD.

Pod rast obchodného schodku sa podpísalo o niečo výraznejšie zvýšenie hodnoty dovozu než vývozu. Dovoz vzrástol o 1,7 % na 316,7 miliardy USD, keď ho podporil zvýšený dovoz ropy, ale aj liekov, polovodičov a počítačov. Export sa zasa zvýšil o 1,6 % na 251,7 miliardy USD, čo znamená štvormesačné maximum. Američania zvýšili vývoz osobných aj nákladných áut, ropy, nemenového zlata a farmaceutík.

Politicky citlivý obchodný deficit s Čínou dosiahol v júli 24 miliárd USD. To znamená zvýšenie o 1,2 miliardy USD. Zároveň sa zmenila situácia v obchode s Britániou. Zatiaľ čo v júni vykázali USA v obchode s Britániou deficit 0,8 miliardy USD, v júli boli v prebytku na úrovni 0,5 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0745 USD)