Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast objednávok na trvanlivé priemyselné výrobky z USA prudko klesol

Foto: TASR/AP

Ekonómovia pritom očakávali spomalenie rastu objednávok na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v auguste na 1,5 % z pôvodných júlových 11,4 % pred revíziou.

Washington 25. septembra (TASR) - Tempo rastu objednávok na trvanlivé priemyselné výrobky z USA sa v auguste prudko spomalilo, oveľa viac, ako ekonómovia očakávali. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu.

Konkrétne, najnovšie údaje ministerstva ukázali, že objednávky na produkty dlhodobej spotreby v auguste vzrástli len o 0,4 % po júlovom revidovanom zvýšení o 11,7 %. Na ilustráciu, v júni stúpli o 7,7 %.

Ekonómovia pritom očakávali spomalenie rastu objednávok na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v auguste na 1,5 % z pôvodných júlových 11,4 % pred revíziou.

Aj po vylúčení nestáleho dopytu po dopravných prostriedkoch (ktorý sa v auguste zvýšil o 0,5 %), vzrástli augustové objednávky na predmety dlhodobej spotreby len o 0,4 %, zatiaľ čo v júli stúpli o 3,2 %. Objednávky na motorové vozidlá a ich komponenty pritom klesli v auguste o 4 % po náraste o 21,7 % mesiac predtým.

Ekonómovia predpovedali, že sa rast dopytu po produktoch dlhodobej spotreby bez dopravných prostriedkov spomalí v auguste na 1,5 %.

Štatistiky ukázali tiež, že nové objednávky na tzv. jadrové kapitálové produkty z USA (bez vojenskej techniky a lietadiel), ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem, sa v auguste zvýšili o 1,8 % po náraste o 2,5 % v júli a o 4,3 % v júni.