Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v apríli spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka zároveň uviedla, že úvery súkromnému sektoru tempo rastu zrýchlili.

Frankfurt nad Mohanom 27. mája (TASR) - Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa minulý mesiac spomalil, pričom jeho vývoj zaostal aj za očakávaniami trhov. Poukázali na to údaje, ktoré v piatok zverejnila Európska centrálna banka (ECB). Tá zároveň uviedla, že úvery súkromnému sektoru tempo rastu zrýchlili. TASR o tom informuje na základe správy servera RTTNews.

ECB informovala, že jej menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v apríli zvýšil o 6 %, zatiaľ čo v marci rast predstavoval 6,3 %. Tempo rastu tak bolo slabšie aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s opätovným rastom o 6,3 %.

Čo sa týka úverov, podľa údajov ECB úvery súkromnému sektoru vzrástli v apríli o 5,3 %. Zrýchlili tak tempo rastu, keď v marci rast dosiahol 4,6 %. Prispeli k tomu úvery nefinančným spoločnostiam, kde sa rast pôžičiek zrýchlil z marcových 4,1 % na 5,2 %.

Úvery domácnostiam pokračovali v stabilnom tempe rastu. To znamená, že rovnako ako v marci, aj v apríli sa zvýšili o 4,5 %.