Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa zrýchlil na takmer ročné maximum

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

V zrýchľovaní rastu pokračovali aj úvery súkromnému sektoru.

Frankfurt nad Mohanom 26. apríla (TASR) - Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

ECB oznámila, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, vzrástol v marci medziročne o 0,9 %, zatiaľ čo vo februári zaznamenal rast o 0,4 %. Bol to štvrtý rast M3 po sebe a zároveň najprudší od mája minulého roka.

V zrýchľovaní rastu pokračovali aj úvery súkromnému sektoru. Tie vzrástli v marci oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,8 % po 0,7-percentnom raste vo februári. K zrýchleniu tempa rastu úverov celému súkromnému sektoru prispeli najmä pôžičky bánk pre firmy.

Rast úverov nefinančným spoločnostiam dosiahol v marci 0,4 %, zatiaľ čo vo februári predstavoval 0,3 %. Naopak, rast úverov domácnostiam sa spomalil z 0,3 % vo februári na 0,2 %.