Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast podnikateľskej aktivity v eurozóne sa v septembri spomalil

Elektronická tabuľa, ktorá zobrazuje ceny akcií na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Index vstupných nákladov vyskočil na 70,5 bodu a dostal sa najvyššie za viac než dve desaťročia. Naopak, index očakávaní, týkajúcich sa produkcie, klesol na osemmesačné minimum.

Brusel 23. septembra (TASR) - Tempo rastu podnikateľskej aktivity v eurozóne sa v septembri spomalilo a bolo najslabšie za päť mesiacov. Nové reštrikcie, ktoré majú spomaliť šírenie delta variantu nového koronavírusu, mali totiž negatívny vplyv na dopyt. Okrem toho problémy v rámci dodávateľských reťazcov spôsobili prudký nárast cien vstupov, ktoré sa dostali na najvyššiu úroveň za viac než 20 rokov.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa výrobný sektor aj služby, v septembri padol na 56,1 bodu z 59 bodov v auguste, uviedla firma IHS Markit vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali s poklesom len na 58,5 bodu. Index však aj napriek tomu zostáva vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje zníženie aktivity od jej expanzie.

Septembrový PMI jasne ukazuje "neželanú kombináciu výrazného spomalenia ekonomického rastu a prudkého zvýšenia cien", uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. "Zdá sa, že rast sa zrejme ešte viac spomalí v nasledujúcich mesiacoch, ak ceny a dodávateľské problémy nezačnú ustupovať, predovšetkým v prípade, ak to bude sprevádzať akýkoľvek nárast prípadov infekcií novým koronavírusom."

Index vstupných nákladov vyskočil na 70,5 bodu a dostal sa najvyššie za viac než dve desaťročia. Naopak, index očakávaní, týkajúcich sa produkcie, klesol na osemmesačné minimum.

PMI pre sektor služieb v septembri padol na 56,3 bodu z 59 bodov v auguste a dostal sa najnižšie od mája. Ekonómovia počítali s 58,5 bodu. PMI pre výrobný sektor klesol na 58,7 bodu zo 61,4 bodu a je na najnižšej úrovni od februára, pričom sa očakávalo 60,3 bodu.