Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast poľského výrobného sektora sa v apríli nečakane spomalil

Foto: TASR/AP

Nedostatok dodávok viedol k rekordnému nárastu počtu nevybavených objednávok, pretože produkcia sa zvýšila iba okrajovo a firmy vypredali existujúce zásoby.

Varšava 4. mája (TASR) - Rast poľského výrobného sektora sa v apríli nečakane spomalil. Príslušný index totiž minulý mesiac klesol z 38-mesačného marcového maxima, ale jeho hodnota zostáva stále pomerne vysoká, čo signalizuje dobrú situáciu v priemysle najväčšej postkomunistickej ekonomiky v Európskej únii. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa najnovších údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z poľského výrobného sektora po očistení od sezónnych vplyvov v apríli 2021 znížil na 53,7 bodu z marcových 54,3 bodu. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne na 55 bodov.

Hodnota indexu však bola aj napriek poklesu druhá najvyššia od júna 2018, čo naznačuje, že podmienky vo výrobe sú stále dobré.

Väčšina komponentov mala v apríli pozitívny príspevok k celkovému PMI. Ale čiastkový index, ktorý odráža výkonnosť dodávateľov, dosiahol nové minimum, v dôsledku čoho ceny vstupov a výstupov vzrástli na nové rekordné úrovne.

Nedostatok dodávok viedol k rekordnému nárastu počtu nevybavených objednávok, pretože produkcia sa zvýšila iba okrajovo a firmy vypredali existujúce zásoby.

Na strane dopytu nové objednávky stúpli iba mierne, napriek ďalšiemu výraznému nárastu vývozu, čo poukazuje na slabý domáci trh. Vyhliadky produkcie na nasledujúcich 12 mesiacov boli aj v apríli kladné, aj keď sa sentiment zmiernil.