Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast poľskej priemyselnej produkcie bol najpomalší za takmer dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní ceny výrobcov v decembri klesli o 0,3 % po -0,5 % v novembri.

Varšava 23. januára (TASR) - Rast poľskej priemyselnej produkcie bol na konci minulého roka najpomalší za takmer dva roky. Tempo expanzie spracovateľského priemyslu rovnako ako ťažobného sektora sa znížilo a dodávky utilít prudko klesli. Priemyselná produkcia v decembri 2022 medziročne stúpla o 1,0 % po zvýšení o 4,6 % v novembri, uviedol poľský štatistický úrad. To bol najslabší nárast priemyselnej produkcie od januára 2021, keď dosiahol 0,7 %.

Spomedzi jednotlivých odvetví sa tempo rastu produkcie výrobného sektora spomalilo na 6,1 % z 9,2 % v novembri a tempo produkcie v oblasti ťažby a dobývania na 0,6 % zo 4,5 %. Dodávky elektriny, plynu, pary a klimatizácie sa prepadli o 8,5 %. Dodávky vody naopak stúpli o 0,7 %.

V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia v decembri klesla o 6,4 % po náraste o 2,9 % v novembri.

Tempo rastu cien výrobcov sa v decembri mierne spomalilo na 9-mesačné minimum, aj keď stále zostáva veľmi vysoké. Index cien výrobcov medziročne vyskočil o 20,4 % po náraste o 20,8 % v predchádzajúcom mesiaci. To bolo najmenej od februára 2022.

V medzimesačnom porovnaní ceny výrobcov v decembri klesli o 0,3 % po -0,5 % v novembri.

Separátna správa štatistického úradu ukázala, že poľské maloobchodné tržby sa v decembri medziročne zvýšili len o 0,2 % po náraste o 1,6 % v novembri.