Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rast cien v poľskom priemysle sa v máji zrýchlil

Na archívnej snímke z 15. januára 2022 para a dym stúpajú z elektrárne, ktorá sa nachádza pri bani na hnedé uhlie neďaleko mesta Bogatynia v Poľsku. Foto: TASR/AP

Májový rast cien hotových produktov bol najstrmší od augusta 1995 a prispelo k nemu výrazné zdraženie cien elektriny, plynu, pary, a to o 45,4 %.

Varšava 21. júna (TASR) - Medziročné tempo rastu priemyselnej produkcie aj cien hotových produktov v Poľsku sa v máji zrýchlilo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad GUS.

Podľa GUS sa výkon poľského priemyslu v máji 2022 na sezónne neupravenej báze zvýšil medziročne o 15 % po smerom nadol revidovanom náraste o 12,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok mierne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali Poľsku nárast priemyslu v máji o 15,3 %.

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy priemyselná produkcia v susednej krajine máji klesla o 1,7 %.

GUS v utorok informoval tiež, že výrobné ceny v Poľsku vzrástli v máji 2022 medziročne o 24,7 %, čo je o niečo viac ako ich zvýšenie o 24,1 % v predchádzajúcom mesiaci a tesne pod odhadom ekonómov na úrovni 24,8 %.

Májový rast cien hotových produktov bol najstrmší od augusta 1995 a prispelo k nemu výrazné zdraženie cien elektriny, plynu, pary, a to o 45,4 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli výrobné ceny v Poľsku v máji o 1,3 % po smerom nahor revidovanom zvýšení o 2,5 % v apríli.