Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselnej produkcie v Španielsku sa v máji spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štatistiky ukázali tiež, že v máji sa zvýšila produkcia vo všetkých odvetviach španielskeho priemyslu.

Madrid 6. júla (TASR) - Priemyselná produkcia v Španielsku v v máji 2021 výrazne vzrástla, aj keď menej ako v apríli. Dôvodom bol najmä nízky porovnávací základ, keďže vlani v rovnakom období bola v krajine zavedená mimoriadne prísna blokáda na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok štatistický úrad INE.

Podľa najnovších štatistík sa produkcia priemyslu v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v máji 2021 zvýšila medziročne o 26 % po náraste o 48,2 % v apríli, čo bolo jej najväčšie tempo v histórii štatistík. Tieto výsledky odrážajú nízky bázický efekt a pokračujúce zotavovanie ekonomiky z krízy spôsobenej pandémiou.

Štatistiky ukázali tiež, že v máji sa zvýšila produkcia vo všetkých odvetviach španielskeho priemyslu, pričom najviac stúpla výroba tovarov dlhodobej spotreby o 70,7 % (po expanzii o 223,2 % v apríli).

V máji sa spomalil aj rast produkcie kapitálových tovarov na 38,1 % zo 116,9 % mesiac predtým, polotovarov (na 33,3 % z 59,2 %), tovarov krátkodobej spotreby (na 14,9 % z 25,4 %). V prípade energií zostalo tempo rastu ich produkcie stabilné na aprílovej úrovni 13,5 %.

V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze sa produkcia španielskeho priemyslu v máji zvýšila o 4,3 %, najviac od júla 2020.