Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselnej produkcie vo Francúzsku sa v auguste zrýchlil

Elektronická tabuľa, ktorá zobrazuje ceny akcií na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Aj produkcia ťažobného a banského priemyslu a energií v sledovanom období vzrástla o 0,5 %, zatiaľ čo v stavebníctve klesla o 1,8 %.

Paríž 5. októbra (TASR) - Rast priemyselnej produkcie vo Francúzsku sa v auguste prekvapujúco zrýchlil. Prispelo k tomu do značnej miery oživenie výroby strojov a zariadení. Ukázali to v utorok údaje štatistického úrad INSEE.

Podľa najnovších štatistík sa výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste zvýšil o 1 % oproti júlu, keď medzimesačne stúpol o 0,5 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa rast priemyslu spomalí na 0,3 %.

INSEE informoval tiež, že produkcia výrobného sektora v auguste vzrástla o 1,1 % po júlovom zvýšení o 0,7 %. Výroba koksu a rafinovaných ropných produktov sa zvýšila o 3,2 % a výroba strojov a zariadení o 1,8 %. Zvyšná výroba stúpla o 2,4 %, okrem produkcie dopravných zariadení, ktorá klesla o 1,6 %.

Aj produkcia ťažobného a banského priemyslu a energií v sledovanom období vzrástla o 0,5 %, zatiaľ čo v stavebníctve klesla o 1,8 %.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu a zavedením prvej blokády vo Francúzsku, sa produkcia celého priemyslu znížila v auguste o 3,9 % a vo výrobe klesla o 4,5 %.