Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselnej výroby v Španielsku sa v máji zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia v Španielsku v máji klesla o 0,2 %, zatiaľ čo v apríli vzrástla o 2,1 %.

Madrid 6. júla (TASR) - Rast priemyselnej výroby v Španielsku sa v máji zrýchlil viac, ako ekonómovia odhadovali. Ukázali to v stredu predbežné údaje štatistického úradu INE, ktoré prevzala TASR.

Konkrétne, priemyselná produkcia štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v máji zvýšila medziročne o 3,8 % po revidovanom aprílovom náraste o 2,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo jej rastu v máji zrýchli na 3,4 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že výroba spotrebného tovaru v máji stúpla medziročne o 7,5 %. Výroba tovarov dlhodobej spotreby sa v sledovanom období zvýšila o 6,2 %, krátkodobej spotreby o 6,3 %, v energetike o 5,7 %, kapitálových tovarov o 4,1 % a polotovarov o 1 %.

Na neupravenej báze sa priemyselná produkcia v Španielsku v máji zvýšila medziročne o 6,5 % po revidovanom poklese o 0,6 % v apríli.

V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia v Španielsku v máji klesla o 0,2 %, zatiaľ čo v apríli vzrástla o 2,1 %.