Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Rast ruského výrobného sektora sa spomalil na 4-mesačné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský výrobný sektor dosiahol v januári 50,9 bodu, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka predstavoval 51,7 bodu.

Moskva 4. februára (TASR) - Ruský výrobný sektor pokračoval v spomaľovaní rastu aj na začiatku tohto roka, pričom dosiahol najslabšie tempo rastu za štyri mesiace. Uviedol to inštitút IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský výrobný sektor dosiahol v januári 50,9 bodu, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka predstavoval 51,7 bodu. To znamená výrazné spomalenie rastu sektora, pretože rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Januárová hodnota indexu je najslabšia od septembra minulého roka.

Pod ďalšie spomalenie rastu výrobného sektora sa podpísali tak produkcia, ako aj nové objednávky. Podindex produkcie pokračoval v raste, jeho tempo bolo ale najslabšie za päť mesiacov. V prípade nových objednávok bol tiež zaznamenaný rast, ale najslabší za posledné tri mesiace. Navyše čiastkový index nových exportných objednávok evidoval prvý pokles od júla minulého roka.