Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast ruskej ekonomiky v 3. kvartáli výrazne zaostal za očakávaniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Práve pre vysokú infláciu pristúpila ruská centrálna banka koncom októbra k ďalšiemu zvýšeniu hlavnej úrokovej sadzby, pričom ju nahor posunula výraznejšie, než sa predpokladalo.

Moskva 17. novembra (TASR) - Ruská ekonomika pokračovala v 3. štvrťroku v raste, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v 2. kvartáli prudko spomalilo. So spomalením sa síce počítalo, keďže rast v 2. štvrťroku dosiahol 21-ročné maximum, rast ekonomiky bol však slabší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov.

Ako v stredu informoval ruský štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje, hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vzrástol v 3. štvrťroku medziročne o 4,3 %. V 2. štvrťroku predstavoval rast 10,5 %, čo bolo najvýraznejšie tempo rastu od roku 2000. Výsledok za 3. štvrťrok zaostal aj za odhadmi ekonómov, ktorí počítali so spomalením na 4,6 %.

Po poklese o 3 % v roku 2020, čo bol najprudší pokles ruského hospodárstva za 11 rokov, sa ekonomika začala od 2. štvrťroka zotavovať a jej situácia sa zlepšila aj v porovnaní s predpandemickým rokom. V porovnaní s 3. kvartálom roka 2019 zaznamenala rast o 0,7 %, k čomu jej dopomohlo najmä zvýšenie cien komodít.

Na druhej strane, životná úroveň a niektoré sektory ekonomiky sa stále v plnej miere nezotavili. Dôvodom je najmä slabší kurz rubľa a inflácia, ktorá dosahuje päťročné maximum.

Práve pre vysokú infláciu pristúpila ruská centrálna banka koncom októbra k ďalšiemu zvýšeniu hlavnej úrokovej sadzby, pričom ju nahor posunula výraznejšie, než sa predpokladalo. Úrokovú sadzbu zvýšila na 7,50 %, čo znamená zvýšenie o 75 bázických bodov. Ekonómovia očakávali, že ju zvýši o 50 bázických bodov. Ďalšie zasadnutie centrálnej banky je naplánované na 17. decembra a očakáva sa, že banka posunie kľúčovú úrokovú sadzbu opäť nahor.