Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rast sektora služieb v USA sa v marci mierne spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Washington 6. apríla (TASR) - Rast amerického sektora služieb sa v marci mierne spomalil, jeho tempo sa však napriek tomu udržalo na vysokej úrovni. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Inštitút pre riadenie zásob (ISM) oznámil, že jeho index nákupných manažérov pre americký sektor služieb klesol v marci na 56,5 bodu z februárovej hodnoty 56,9 bodu. Napriek poklesu to stále predstavuje výrazný rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Podindexy zamestnanosti a objednávok si udržali rast, čo signalizuje, že firmy v oblasti služieb by mohli v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v raste.

Najnovšie informácie zo sektora služieb sú priaznivou správou po sklamaní, ktoré priniesla americká vláda minulý týždeň, keď zverejnila údaje z pracovného trhu. Ako oznámilo ministerstvo práce, v USA vzniklo v marci len 126.000 nových pracovných miest, najmenej za posledných 15 mesiacov. Ekonómovia počítali so vznikom až 245.000 nových pozícií. Marcový údaj o tvorbe nových pracovných miest je podstatne horší aj v porovnaní s predchádzajúcimi 12 mesiacmi, keď v ekonomike USA vzniklo mesačne vždy viac než 200.000 nových pracovných miest.