Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast slovenskej ekonomiky spomalil kvôli prepadu investícií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je najmä nižšia miera čerpania eurofondov.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Pod spomalenie slovenskej ekonomiky v 3. štvrťroku tohto roka prispel najmä prepad investícií. Tie klesli nielen vo verejnom, ale aj v súkromnom sektore. Dôvodom je najmä nižšia miera čerpania eurofondov. Zhodujú sa na tom ekonomickí analytici.

Ako dnes informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, slovenská ekonomika v treťom štvrťroku rástla 3-% tempom. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) sa však oproti rovnakému obdobiu vlaňajška spomalilo o 0,9 percentuálneho bodu (p.b.). V porovnaní s 2. štvrťrokom sa HDP zvýšil o 0,7 %, čo je tiež pomalšie tempo rastu ako v predchádzajúcom období.

"Celkovo sa počítalo s určitým spomalením rastu v 3. kvartáli tohto roka najmä pre vysokú bázu z minulého roka a návrat na nižšiu mieru čerpania EÚ fondov," skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Podľa jej slov vlani, najmä v druhej polovici roka, rástol HDP rýchlym tempom pre výraznú podporu verejných investícií súvisiacich s čerpaním eurofondov. V tomto roku je však situácia iná.

"Z aktuálne zverejnenej štruktúry rastu HDP vyplýva negatívne prekvapenie v podobe prepadu investícií. Súkromní investori, ktorí v prvej polovici roka ešte naznačovali nádejný investičný rozbeh, v 3. štvrťroku svoju investičnú aktivitu utlmili," skonštatovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Útlm bol podľa nich spôsobený oslabením investícií v energetike, korekciou rastu v automobilovom priemysle v predchádzajúcom kvartáli a tiež odznením eurofondov. "Súkromný sektor ich nenahradil vlastnými zdrojmi a ani lacnými úvermi. Mierne slabšie rástla spotreba domácností. Výrazne pozitívne boli však príjmy z turistického ruchu," doplnili analytici centrálnej banky.

Ekonomický rast teda podľa Muchovej ťahal najmä zahraničný obchod, keďže pre prepad investičnej aktivity domáci dopyt rast brzdil. Podľa analytičky sa tak stalo prvýkrát od polovice roka 2013.

"Čisté vývozy tak sami ťahali rast v 3. kvartáli, a to aj napriek pomalšej dynamike vývozov a dovozov ako v kvartáli predtým. Domáci dopyt pre prepad investícií prispel k rastu tento raz negatívne, keďže tvorba hrubého kapitálu sa znížila," ozrejmila Muchová. Zároveň uviedla, že spotreba domácností prispela k rastu síce pozitívne, avšak neprekonala medziročný prepad investícií.

Analytici očakávajú, že slovenská ekonomika by mala rásť dobrým tempom nad 3 %. "Náš odhad rastu ostáva na úrovni 3,3 %. V štruktúre by si mali dobrú pozíciu udržať čisté vývozy a domáci dopyt by ku koncu roka mohol byť znovu skôr v ústraní pre medziročnú korekciu v oblasti investícií," priblížila Muchová.

Analytici NBS skonštatovali, že zo zverejnenej štruktúry rastu slovenskej ekonomiky vyplýva, že investície sú výrazne slabšie ako predpokladala národná banka v septembrovej predikcii. "To vytvára riziká smerom nadol pre rast ekonomiky v nasledujúcich štvrťrokoch," dodali ekonómovia z centrálnej banky.