Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Číne sa v januári spomalil

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, zostala v januári opäť nezmenená na úrovni 1,2 %.

Peking 16. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Číne sa v januári opäť spomalil. To poskytuje priestor centrálnej banke, aby uvoľnila svoju politiku na podporu oživenia ekonomiky.

Podľa najnovších údajov čínskeho štatistického úradu sa index spotrebiteľských cien v januári zvýšil medziročne o 0,9 % po náraste o 1,5 % v decembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že tempo jeho rastu klesne o 1 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že ceny potravín sa po decembrovom poklese o 1,2 % v januári znížili o 3,8 % v dôsledku prudkého pádu cien bravčového mäsa o 41,6 %.

V medzimesačnom porovnaní čínske spotrebiteľské ceny v januári vzrástli o 0,4 %, čo bolo menšie tempo ako 0,5 %, ktoré očakávali ekonómovia.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, zostala v januári opäť nezmenená na úrovni 1,2 %.

Separátna správa štatistického úradu odhalila, že aj medziročný rast výrobných cien sa v januári spomalil na 9,1 % z 10,3 % v decembri. Ekonómovia pritom očakávali, že jeho tempo klesne o niečo menej, na 9,5 %. K medziročnému spomaleniu rastu cien hotových výrobkov prispeli najmä nižšie ceny uhlia a ocele.

Analytici predpovedajú, že inflácia výrobných cien bude v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne ďalej klesať a spotrebiteľská inflácia po väčšinu tohto roka neprekročí 2 %. Považujú preto za nepravdepodobné, že by obavy z inflácie bránili čínskej centrálnej banke PBoC v ďalšom uvoľnení menovej politiky.