Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v júni zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína sa snaží odraziť od dna po poklese ekonomiky v 1. štvrťroku v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktorý zastavil väčšinu krajiny.

Peking 9. júla (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Číne sa v júni zvýšilo, ale menej, ako ekonómovia očakávali. A zároveň pokles výrobných cien sa spomalil. Informoval o tom vo štvrtok čínsky štatistický úrad.

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v ázijskej krajine v júni zvýšil medziročne o 2,5 % po májovom náraste o 2,4 %, ktorý bol najpomalší za 14 mesiacov. Júnový výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že miera inflácie dosiahne 2,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa čínske spotrebiteľské ceny v júni znížili o 0,1 %, čo bol horší výsledok ako ich stagnácia, ktorú očakávali analytici po májovom poklese o 0,8 %.

Štatistiky ukázali tiež, že ceny potravín v Číne minulý mesiac vzrástli o 11,1 % (o 10,6 % v máji), zatiaľ čo ceny nepotravinárskeho tovaru sa zvýšili len o 0,3 % (o 0,4 % pred mesiacom).

Analytici pripomínajú, že v dôsledku povodne v južnej Číne a nových prípadov ochorenia na nový koronavírus v Pekingu došlo v niektorých častiach krajiny k nedostatku zeleniny, čo viedlo k zvýšeniu cien potravín.

Štatistický úrad zverejnil vo štvrtok aj údaje o vývoji výrobných cien, ktoré v júni medziročne klesli o 3 % po májovom znížení o 3,7 %, čo bol najhorší výsledok za štyri roky. Ekonómovia pritom počítali so spomalením ich poklesu na 3,2 %.

Čína sa snaží odraziť od dna po poklese ekonomiky v 1. štvrťroku v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktorý zastavil väčšinu krajiny.

Druhé najväčšie hospodárstvo na svete však čelí hrozbe oslabenia globálneho dopytu, pretože vírus zasiahol jeho kľúčových obchodných partnerov.