Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júni mierne spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukázali to spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré potvrdili rýchly odhad.

Luxemburg 16. júla (TASR) – Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júni mierne spomalilo na 1,9 % z 2 % v predchádzajúcom mesiaci. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré potvrdili rýchly odhad.

Inflácia v euroregióne tak klesla tesne pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou je tempo rastu spotrebiteľských cien na úrovni 2 %.

Pred rokom, v júni 2020, dosiahla miera inflácie v eurozóne 0,3 %.

Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa rast spotrebiteľských cien v júni 2021 mierne spomalil na 2,2 % z májových 2,3 %, ale bol väčší ako 0,8 % v rovnakom období vlani.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za jún, najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali Portugalsko (-0,6 %), Malta (0,2 %) a Grécko (0,6 %). Naopak, najviac stúpli spotrebiteľské ceny v Maďarsku (5,3 %), Poľsku (4,1 %) a Estónsku (3,7 %).

V porovnaní s májom sa medziročná miera inflácie v júni znížila v 12 štátoch EÚ, zostala stabilná v štyroch a vzrástla v 11 krajinách bloku.

Najvyšší príspevok k ročnej miere inflácie v eurozóne pochádzal v júni z energetiky (+1,16 percentuálneho bodu, p. b.), nasledovali ceny priemyselných tovarov bez energií (0,31 p. b.), služieb (0,28 p. b.) a potravín, alkoholu a tabaku (0,15 p. b.).