Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Írsku sa zrýchlil na takmer 3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR

Najvýraznejšie vývoj cien ovplyvnili náklady na dopravu, kde sa ceny medziročne zvýšili o 10,2 %.

Dublin 9. septembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Írsku zrýchlili v auguste tempo rastu na najvyššiu úroveň v tomto roku, keď inflácia dosiahla takmer 3 %. Výrazne vzrástli najmä náklady na dopravu, ktoré sa v porovnaní s augustom minulého roka zvýšili o viac než desatinu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje írskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Írsku vzrástli v auguste medziročne o 2,8 %. V júli dosiahla miera inflácie 2,2 %. Po poklese v prvých dvoch mesiacoch a marcovej stagnácii ceny neustále rastú, pričom augustový rast bol najvyšší.

Najvýraznejšie vývoj cien ovplyvnili náklady na dopravu, kde sa ceny medziročne zvýšili o 10,2 %. Výrazný, vyše 7-percentný, rast zaznamenali aj náklady na bývanie. Ceny v hoteloch a reštauráciách vzrástli o 3,4 % a ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov sa zvýšili o 2,4 %.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa spotrebiteľské ceny v Írsku zvýšili v auguste o 0,6 %. Aj v tomto prípade sa rast cien zrýchlil, keď v júli dosiahol 0,4 %.

Harmonizovaná miera inflácie dosiahla v Írsku v auguste 3 %. V júli predstavovala 2,2 %. Na medzimesačnej báze vzrástli harmonizované ceny o 0,7 % po 0,4-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.