Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v apríli zrýchlil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecko vlani od 1. júla 2020 na šesť mesiacov zredukovalo DPH, aby podporilo ekonomiku počas pandémie nového koronavírusu.

Wiesbaden 12. mája (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa v apríli 2021 zrýchlilo tak, ako to naznačil predbežný odhad. Ukázali to v stredu spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Konkrétne miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike v apríli vzrástla na 2 % z 1,7 % v marci. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od apríla 2019. Prispelo k tomu ukončenie dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) a jej návrat od 1. januára 2021 na pôvodnú úroveň 19 % a 7 %.

Nemecko vlani od 1. júla 2020 na šesť mesiacov zredukovalo DPH, aby podporilo ekonomiku počas pandémie nového koronavírusu.

Štatistiky tiež ukázali, že rast cien energií sa v apríli zrýchlil na 7,9 % zo 4,8 % v marci, v prípade cien tovarov stúpol na 2,6 % z 1,9 % a potravín na 1,9 % z 1,6 %. Ceny služieb sa v apríli zvýšili o 1,6 %, rovnako ako v marci.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Nemecku v apríli o 0,7 %, čo sa tiež zhoduje s rýchlym odhadom.