Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v januári spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú pokračujúce problémy v dodávateľských reťazcoch, ako aj zdražovanie cien energií.

Wiesbaden 31. januára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v januári spomalil, prvýkrát od júna minulého roka. Ale menej, ako predpovedali ekonómovia. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa nich sa index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v januári zvýšil medziročne o 4,9 % po decembrovom náraste o 5,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo jeho rastu zníži ešte viac, na 4,3 %.

Miera inflácie v Nemecku tak zostáva vysoká aj napriek absencii základných efektov, ktoré vlani spôsobili jej zrýchlenie, ako bolo zrušenie dočasného zníženia sadzieb dane z pridanej hodnoty (HDP) a prudký pokles cien minerálnych olejov v roku 2020 po vypuknutí pandémie nového koronavírusu. Dôvodom sú pokračujúce problémy v dodávateľských reťazcoch, ako aj zdražovanie cien energií.

Konkrétne, ceny energií v Nemecku stúpli v januári medziročne o 20,5 %, zatiaľ čo ceny potravín sa zvýšili o 5 % a ceny služieb o 3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku podľa rýchleho odhadu v januári zvýšili o 0,4 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecku v januári vzrástol medziročne p 5,1 % a medzimesačne o 0,9 %.