Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Poľsku sa zrýchlil na 20-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac sa pod zrýchlenie rastu cien podpísali náklady na palivá v osobnej doprave. Tie sa medziročne zvýšili o 28 %.

Varšava 31. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli tento mesiac najvýraznejším tempom za posledných 20 rokov. Poukázali na to v utorok zverejnené predbežné údaje poľského štatistického úradu.

Ako úrad informoval, spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v auguste oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 5,4 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla medziročná miera inflácie 5 %. Augustový rast spotrebiteľských cien prekonal očakávania trhov, ktoré počítali so zrýchlením inflácie na 5,2 % a zároveň dosiahol najvyššiu úroveň od júna 2001.

Najviac sa pod zrýchlenie rastu cien podpísali náklady na palivá v osobnej doprave. Tie sa medziročne zvýšili o 28 %. Výraznejšie než v júli vzrástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov. Zatiaľ čo v júli ich rast dosiahol 3,1 %, v auguste sa medziročne ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 3,9 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny v Poľsku v auguste o 0,2 %. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keďže v júli medzimesačný rast dosiahol 0,4 %.