Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v októbri výrazne zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celková inflácia od marca stabilne rástla a aj jadrová sa od mája každý mesiac zvyšuje.

Madrid 28. októbra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v októbri výrazne zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer 30 rokov. Dôvodom boli najmä vyššie ceny energií. Ukázal to vo štvrtok predbežný odhad štatistického úradu INE.

Podľa INE index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri vzrástol medziročne o 5,5 % po zvýšení o 4 % v septembri. Ekonómovia počítali so zrýchlením jeho rastu v októbri na 4,5 %.

Októbrová miera inflácie je najvyššia od septembra 1992, poznamenal INE, podľa ktorého mal na infláciu najväčší vplyv pokračujúci prudký rast cien energií.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v októbri stúpla na 1,4 % z 1 % v predchádzajúcom mesiaci.

Rozdiel 4,1 bodu medzi celkovou a jadrovou infláciou je pritom najväčší od začiatku série v auguste 1986, uviedol INE.

Celková inflácia od marca stabilne rástla a aj jadrová sa od mája každý mesiac zvyšuje.

V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v Španielsku v októbri zvýšil o 2 % po náraste o 0,8 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že stúpne o 1,2 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska vzrástol medziročne o 5,5 % (o 4 % v septembri) a medzimesačne o 1,7 %. Ekonómovia počítali s medziročným zvýšením HICP o 4,8 % a medzimesačným o 0,9 %.