Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z konečných výsledkov vyplýva, že index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa v apríli 2022 zvýšil medziročne o 8,3 % po náraste o 9,8 % v marci.

Madrid 13. mája (TASR) – Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli spomalil z marcového takmer 40-ročného maxima. A jeho tempo kleslo o niečo viac, ako naznačil predbežný odhad. Dôvodom bolo najmä zmiernenie rastu cien komodít po šoku z vojny na Ukrajine a obnovení dodávok po tom, ako štrajk kamionistov v Španielsku stratil na sile. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad INE.

Z konečných výsledkov vyplýva, že index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa v apríli 2022 zvýšil medziročne o 8,3 % po náraste o 9,8 % v marci, čo bola najvyššia miera inflácie od mája 1985. Rýchly odhad pritom naznačil, že inflácia v Španielsku v apríli klesne na 8,4 %.

Pod tento výsledok sa podpísalo výrazné spomalenie rastu cien v oblasti bývania a služieb v apríli (na 18,8 % z 33,1 % v marci) a dopravy (na 12,8 % z 18,6 %). Na druhej strane sa zrýchlil rast cien potravín a nealkoholických nápojov (na 10,1 % zo 6,8 %), ako aj cien v reštauráciách a hoteloch (na 5,8 % zo 4,4 %) a v oblasti voľného času a kultúry (na 2,9 % z 1,2%).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, vzrástla v apríli medziročne o 4,4 %, najviac od roku 1995, po zvýšení o 3,3 % v marci.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Španielsku v apríli klesli o 0,3 %, čo ostro kontrastuje s ich marcovým zvýšením o 3 %.