Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v januári nečakane zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v januári medziročne o 5,8 % po 5,7-percentnom raste v poslednom mesiaci minulého roka. Zrýchlenie inflácie analytikov prekvapilo.

Madrid 30. januára (TASR) - Miera inflácie v Španielsku sa na začiatku tohto roka nečakane zrýchlila, stále sa však pohybuje v blízkosti zhruba ročného minima. Poukázali na to v pondelok zverejnené predbežné údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informoval o tom portál RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v januári medziročne o 5,8 % po 5,7-percentnom raste v poslednom mesiaci minulého roka. Zrýchlenie inflácie analytikov prekvapilo. Očakávali, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa spomalí na 4,9 %. Napriek tomu je inflácia jedna z najnižších za viac než rok, keďže tá decembrová predstavovala 13-mesačné minimum.

Vývoj cien v januári ovplyvnili vyššie ceny pohonných látok. Naopak, náklady na elektrickú energiu, ako aj ceny oblečenia a obuvi klesli.

Podobne aj harmonizované spotrebiteľské ceny zrýchlili tempo rastu. V januári vzrástli v medziročnom porovnaní o 5,8 %, zatiaľ čo v decembri rast predstavoval 5,5 %. Analytici očakávali, že harmonizovaná miera inflácie sa spomalí na 4,7 %.

Zrýchlenie zaznamenala aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje energie a čerstvé potraviny. V januári dosiahla 7,5 % po 7-percentnej úrovni v závere minulého roka.

Rýchly odhad vývoja inflácie v eurozóne za január bude zverejnený 1. februára. Ekonómovia očakávajú, že inflácia v menovom bloku sa za január zmierni na 9,1 % oproti decembrovej úrovni 9,2 %.