Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v USA sa v marci zrýchlil na 2,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po vylúčení nestálych cien energií a potravín sa tzv. jadrový index spotrebiteľských cien zvýšil v marci medziročne o 1,6 %.

Washington 13. apríla (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v marci zvýšilo. A o niečo viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu výrazné oživenie hospodárstva, keďže vlani v marci sa v USA začali zavádzať prvé prísne blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo práce.

Táto správa je ďalším zo signálov, že inflačné tlaky v USA stúpajú vďaka pokroku pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19, ktorý umožňuje postupné otváranie ekonomiky.

Podľa amerického ministerstva práce sa index spotrebiteľských cien v marci 2021 zvýšil medziročne o 2,6 %. Tempo jeho rastu sa zrýchlilo z 1,7 % vo februári a mierne prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 2,5 %.

Tohtoročná marcová inflácia je zároveň najvyššia od augusta 2018 a jej hlavým motorom bolo zdraženie energií (o 13,2 % po zvýšení o 3,7 % vo februári), zvlášť benzínu (o 22,5 % oproti 1,6 %), ale aj elektriny (2,5 % oproti 2,3 %) a služieb súvisiacich s plynom (9,8 % oproti 6,7 %).

V medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v USA zrýchlil z 0,4 % vo februári na 0,6 % v marci, čo bolo jeho najväčšie tempo od augusta 2012. Ekonómovia odhadovali, že stúpne na 0,5 %.

Po vylúčení nestálych cien energií a potravín sa tzv. jadrový index spotrebiteľských cien zvýšil v marci medziročne o 1,6 % a medzimesačne o 0,3 %.

Výrazný medziročný nárast spotrebiteľských cien pripisujú ekonómovia nízkemu porovnávaciemu základu, keďže vlani v marci začala vláda so zatvárením ekonomiky. Mnohé firmy museli po zavedení blokád a najmä sociálneho dištancovania zatvoriť svoje prevádzky. Výsledkom bolo, že sa nakoniec viac ako 22 miliónov Američanov zaregistrovalo na úradoch práce.