Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa nečakane spomalil

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov v New Yorku v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli v poslednom mesiaci 2022 o 0,1 %. V novembri ešte zaznamenali rast o 0,3 %.

Paríž 4. januára (TASR) - Inflácia vo Francúzsku sa v decembri nečakane spomalila, k čomu prispel najmä miernejší rast cien energií. Uviedol to v stredu francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorý zverejnil predbežný odhad. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo Francúzsku v decembri 5,9 % oproti 6,2-percentnej úrovni v novembri aj októbri, čo znamenalo najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od roku 1985. Decembrová inflácia bola nižšia aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí, naopak, počítali so zrýchlením rastu cien na 6,4 %.

K zmierneniu prispeli najmä ceny energií. V decembri vzrástli medziročne o 15,1 %, zatiaľ čo v novembri ich rast dosiahol 18,4 %. Mierne sa spomalil aj rast cien služieb. Zatiaľ čo v novembri vzrástli o 3 %, v decembri rast predstavoval 2,9 %.

Na druhej strane, ceny potravín pokračovali v stabilnom raste. Tak ako v novembri, aj v decembri sa medziročne zvýšili o 12,1 %. Navyše, ceny priemyselných výrobkov rástli o niečo rýchlejšie. V novembri sa zvýšili o 4,4 %, v decembri o 4,6 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli v poslednom mesiaci 2022 o 0,1 %. V novembri ešte zaznamenali rast o 0,3 %.