Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských výdavkov v USA sa v júli prudko spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výdavky na tovary klesli minulý mesiac o 1,1 %, najmä v dôsledku poklesu výdavkov na motorové vozidlá, a to pre ich nedostatok.

Washington 27. augusta (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli aj minulý mesiac, tempo rastu sa však v porovnaní s júnovým vývojom prudko spomalilo. Júlový vývoj výdavkov spotrebiteľov ovplyvnili najmä nízke výdavky na nákup automobilov. Naopak, výdavky na služby sa zvýšili.

Ako uviedlo v piatok americké ministerstvo obchodu, údaje ktoré zverejnili agentúry AP a Reuters, výdavky spotrebiteľov v USA vzrástli v júli medzimesačne o 0,3 % po 1,1-percentnom raste v júni. Údaje za jún boli revidované mierne smerom nahor, keďže predbežný odhad poukazoval na ich rast za daný mesiac o 1 %.

Výdavky na tovary klesli minulý mesiac o 1,1 %, najmä v dôsledku poklesu výdavkov na motorové vozidlá, a to pre ich nedostatok. Znížili sa výdavky aj na tovary spojené s rekreáciou, ako aj na odevy a obuv. Naopak, vzrástli výdavky spotrebiteľov v oblasti služieb, a to o 1 %.

Najnovšie údaje za júl ešte viac posilnili očakávania ekonómov, že hospodársky rast USA sa v 3. kvartáli spomalí. Spotrebiteľské výdavky sú pozorne sledovaným ukazovateľom, keďže na celkovej ekonomickej aktivite Spojených štátov sa podieľajú viac než dvomi tretinami.