Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora v eurozóne sa v máji zrýchlil

Na archívnej snímke z 26. apríla 2021 kňaz čaká pred reštauráciou, zatiaľ čo ľudia sedia na letných terasách reštaurácií v Ríme. Foto: TASR/AP

Nádeje na úspešné očkovanie a predpoklad, že eurozóna má z epidemického hľadiska to najhoršie už za sebou, podporili celkový optimizmus v súkromnom sektore.

Brusel/Londýn 21. mája (TASR) - Tempo rastu súkromného sektora v eurozóne sa v máji zrýchlilo a bolo najvyššie za viac než 3 roky. Motorom bolo výrazné oživenie dominantného sektora služieb, ktorý sa pridal k už rýchlo expandujúcemu výrobnému sektoru.

Po pomalom štarte vakcinácie v eurozóne sa očkovanie v regióne zrýchľuje, čo umožňuje uvoľňovanie protiepidemických reštrikcií.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre súkromný sektor eurozóny v máji stúpol na 56,9 bodu z 53,8 bodu v apríli, uviedla spoločnosť IHS Markit vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali so zvýšením len na 55,1 bodu. Index sa dostal najvyššie od februára 2018 a pohybuje sa vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

PMI pre sektor služieb v máji vzrástol na 55,1 bodu z 50,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci a PMI pre výrobný sektor sa znížil na 62,9 bodu zo 62,8 bodu.

Nádeje na úspešné očkovanie a predpoklad, že eurozóna má z epidemického hľadiska to najhoršie už za sebou, podporili celkový optimizmus v súkromnom sektore, ktorý bol najvyšší od začiatku zaznamenávania údajov v roku 2012. Zložený index budúcej produkcie stúpol na 69,7 bodu zo 68,9 bodu.