Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora v USA sa v decembri mierne spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ťahúňom súkromného sektora bol aj v decembri dominantný sektor služieb.

Washington 5. januára (TASR) - Rast súkromného sektora v USA sa v decembri spomalil len mierne. Menej, ako naznačil predbežný odhad vďaka solídnemu výkonu sektora služieb. Ukázal to v stredu spresnený prieskum spoločnosti IHS Markit.

Podľa najnovších údajov kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v decembri 2021 klesol na 57 bodov z 57,2 bodu v novembri. Spresnená hodnota indexu je vyššia ako 56,9 bodu pri rýchlom odhade a pohybuje sa pomerne vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od poklesu.

Prieskum odhalil tiež, že tempo rastu nových objednávok bolo v decembri najrýchlejšie za päť mesiacov, zatiaľ čo v prípade nových pracovných miest sa spomalilo v dôsledku problémov s nedostatkom vhodných ľudí a udržaním si súčasných zamestnancov.

A zároveň, inflácia vstupných cien dosiahla v decembri nové maximum pre nedostatok niektorých surovín a komponentov, meškanie ich dopravy a zvýšenie nákladov na prácu. To viedlo k prudkému zvýšeniu aj výstupných cien.

Ťahúňom súkromného sektora bol aj v decembri dominantný sektor služieb. Jeho PMI síce klesol v decembri na 57,6 z novembrových 58 bodov a dosiahol tak najnižšiu hodnotu za tri mesiace, ale spresnený výsledok bol o málo vyšší ako 57,5 bodu pri predbežnom odhade a udržal sa nad hranicou 50 bodov, k čomu prispel silný dopyt klientov.