Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rast švédskeho HDP sa vo februári výrazne spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemyselná produkcia sa po solídnom januárovom raste vrátila k poklesu.

Štokholm 10. apríla (TASR) - Švédska ekonomika pokračovala vo februári v raste, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Navyše, priemyselná produkcia sa po solídnom januárovom raste vrátila k poklesu. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje švédskeho štatistického úradu, ktoré priniesol portál RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska vzrástol vo februári oproti prvému mesiacu roka o 0,1 %, zatiaľ čo v januári sa oproti decembru zvýšil o 1,1 %. Ako povedal Mattias Kain Wyatt zo švédskeho štatistického úradu, za výrazným spomalením rastu sú najmä producenti tovarov. Prínos pre ekonomiku nepredstavovala ani domáca spotreba. Tá sa medzimesačne znížila o 0,5 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla švédska ekonomika vo februári o 0,3 %. Ekonomika sa tak z tohto pohľadu vrátila k rastu, keď v januári zaznamenala medziročný pokles o 0,5 %.

V separátnej správe štatistici poukázali na vývoj priemyselnej produkcie, ktorý sa v porovnaní so začiatkom roka výrazne zhoršil. V januári zaznamenala priemyselná produkcia vo Švédsku medziročný rast o 0,9 %, vo februári však klesla o 1,5 %.

Výrazne klesla produkcia v oblasti služieb a stavebníctva, konkrétne o 3,2 %, respektíve o 4,7 %. Výraznejšiemu poklesu priemyselnej výroby zabránil sektor utilít, kde sa produkcia zvýšila o 3 %.