Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rast svetovej ekonomiky bude tento rok nižší ako vlani

Francúzski policajti stoja pred úradom Medzinárodného menového fondu v Paríži. Foto: TASR AP

V roku 2019 svetová ekonomika podľa januárového odhadu MMF vzrástla o 2,9 %. Fond v tomto roku pôvodne počítal s expanziou o 3,3 %.

Washington 4. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku. Dôvodom je epidémia koronavírusu.

MMF očakáva, že rast bude tento rok nižší ako v minulom roku, uviedla šéfka fondu Kristalina Georgieva na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Svetovej banky (SB) Davidom Malpassom. V súčasnosti však ešte nie je jasné, ako výrazne sa expanzia spomalí.

V roku 2019 svetová ekonomika podľa januárového odhadu MMF vzrástla o 2,9 %. Fond v tomto roku pôvodne počítal s expanziou o 3,3 %. Aktualizovanú predpoveď zverejní MMF zrejme v apríli.

"Globálny rast bude v roku 2020 pod úrovňou minulého roka," povedala Georgieva. "V tejto chvíli sa len ťažko dá predpovedať, kam až padne a ako dlho budeme cítiť dôsledky." Keďže sa nevie, ako dlho bude epidémia koronavírusu trvať, ani aká rozsiahla bude, nie sú možné presné predpovede, uviedla šéfka MMF. Zdôraznila však, že MMF použije všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby pomohol členským krajinám zmierniť ekonomické dôsledky epidémie.

SB už v utorok (3. 3.) oznámila, že okamžite dá k dispozícii prvých 12 miliárd USD (10,79 miliardy eur) na pomoc rozvojovým krajinám pri boji s koronavírusom.

(1 EUR = 1,1117 USD)