Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa v októbri spomalil

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Úvery nefinančným spoločnostiam v eurozóne stúpli v októbri o 8,9 %, rovnako ako v septembri.

Frankfurt nad Mohanom 28. novembra (TASR) - Rast úverov domácnostiam v eurozóne sa minulý mesiac spomalil, keďže stúpajúce náklady na pôžičky a tvrdohlavo vysoká inflácia zasiahli dopyt. Pri firemných úveroch zostalo tempo ich rastu stabilné, ale v prípade peňažnej zásoby kleslo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnila Európska centrálna banka (ECB).

Podľa ECB sa úvery domácnostiam v eurozóne v októbri zvýšili medziročne o 4,2 % na 6,81 bilióna eur. To bolo menšie tempo rastu ako o 4,4 % v predchádzajúcom mesiaci a vzdialilo sa ešte viac od takmer 14-ročného maxima 4,6 % v máji 2022.

Úvery nefinančným spoločnostiam v eurozóne stúpli v októbri o 8,9 %, rovnako ako v septembri.

Rast úverov súkromnému sektoru ako celku, vrátane domácností a nefinančných spoločností, sa v októbri spomalil na 6,5 % zo 7 % v septembri.

Z údajov ECB ďalej vyplýva, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v októbri zvýšil o 5,1 % po náraste o 6,3 % v septembri. Za tri mesiace do konca októbra dosiahol priemerné tempo rastu 5,8 %.

Aj rast peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady na bežných účtoch v bankách, sa v októbri spomalil na 3,8 % z 5,6 % v septembri.