Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast v írskom sektore služieb bol na konci roka na 9-mesačnom minime

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledky ovplyvnil slabší rast produkcie aj nových objednávok, pričom nové exportné objednávky rástli najslabšie za sedem mesiacov.

Dublin 5. januára (TASR) - Aktivita v írskom sektore služieb zaznamenala v závere minulého roka prudké spomalenie rastu, pričom tempo rastu dosiahlo 9-mesačné minimum. Vývoj v službách ovplyvnila ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá viedla k oslabeniu spotrebiteľského dopytu.

Ako v stredu informovala spoločnosť IHS Markit, index nákupných manažérov AIB Ireland pre sektor služieb dosiahol v decembri 55,4 bodu oproti 59,3 bodu v novembri. To je najnižšia hodnota indexu od marca, aj keď je to stále o niečo viac než dlhodobý priemer.

Decembrový výsledok predstavuje zároveň prudké spomalenie rastu aktivity v sektore druhý mesiac po sebe (v októbri dosiahol 63,4 bodu). V porovnaní s minuloročným maximom v júli (66,6 bodu), ktoré znamenalo zároveň najvyššiu hodnotu indexu takmer za 21 rokov, stratil index už 11 bodov.

Výsledky ovplyvnil slabší rast produkcie aj nových objednávok, pričom nové exportné objednávky rástli najslabšie za sedem mesiacov. Pomalšie rástol aj čiastkový index zamestnanosti, ktorý zaznamenal najslabší rast za posledných osem mesiacov.