Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast v sektore služieb v USA sa v júli nečakane zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index sa pohybuje vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Ekonómovia počítali s poklesom indexu na 55 bodov.

Washington 5. augusta (TASR) - Rast aktivity v sektore služieb v USA sa v júli nečakane zrýchlil.

Index inštitútu ISM pre nevýrobný sektor v júli stúpol na 58,1 bodu z 57,1 bodu v júni. Index sa pohybuje vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Ekonómovia počítali s poklesom indexu na 55 bodov.

"Tento údaj reprezentuje rast v sektore služieb druhý mesiac po sebe po kontrakcii v apríli a máji, ktorej predchádzalo 122-mesačné obdobie expanzie," uviedol šéf oddelenia ISM realizujúceho prieskum v nevýrobnom sektore Anthony Nieves. Dodal, že "respondentov naďalej znepokojuje pandémia, sú však vo väčšine optimistickí, pokiaľ ide o podnikateľské podmienky a ekonomiku".

Index nových objednávok v júli vyskočil na 67,7 bodu zo 61,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Index podnikateľskej aktivity stúpol na 67,2 bodu zo 66 bodov. Index zamestnanosti, naopak, klesol na 42,1 bodu zo 43,1 bodu. Znížil sa aj cenový index na 57,6 bodu zo 62,4 bodu.