Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa v decembri spomalil

Kľúčový nemecký index Dax dnes prvýkrát vo svojej histórii prekonal psychologicky dôležitú hranicu 13.000 bodov. Foto: TASR/AP

Podľa Destatisu sa index veľkoobchodných cien v Nemecku v decembri 2021 zvýšil medziročne o 16,1 % po rekordnom náraste o 16,6 % v novembri.

Wiesbaden 12. januára (TASR) - Rast veľkoobchodných cien v Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, sa v decembri spomalil, prvýkrát za desať mesiacov. Informoval o tom v stredu spolkový štatistický úrad Destatis.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa Destatisu sa index veľkoobchodných cien v Nemecku v decembri 2021 zvýšil medziročne o 16,1 % po rekordnom náraste o 16,6 % v novembri.

Hlavným motorom ich rastu boli vyššie ceny surovín a polotovarov. Najväčší vplyv na celkový index mali ceny minerálnych olejov, aj keď sa tempo ich rastu v decembri spomalilo na 50,6 % z novembrových 62,4 %.

Za celý rok 2021 sa nemecké veľkoobchodné ceny zvýšili o 9,8 %, najviac od roku 1974, najmä v dôsledku zdraženia ropných produktov (o 32 %) a kovov a kovových rúd (o 44,3 %).

Tieto výsledky boli ovplyvnené aj vlaňajším nízkym porovnávacím základom. V roku 2020 sa totiž po vypuknutí pandémie nového koronavírusu a zavedení prvých blokád niektoré továrne načas zatvorili, čo viedlo k poklesu cien mnohých surovín.